Sığınak Havalandırması
Sığınak havalandırma günümüzde olağan dışı durumlarda kullanılmak üzere yeni konut projelerinde zorunlu hale gelmiştir. Bu zorunluluk 3194 sayılı kanun ve ile ilgili eki ile yürürlüktedir. Sığınak havlandırması özel sığınak santiralleri sayesinde gerçekleştirilir. Doğal afetler, kimyasal, biyolojik, radyo aktif durumlara karşı özel filtreler aracılığı ile dışarıdan alınan havayı temizleyerek sığınak alanına salan özel havlandırma sistemidir. Sığınak havalandırması Bu sayesinde insanlara güvenli ve sağlıklı barınma imkanı sağlıyor.
Çalışma şeması aşağıdaki gibidir.


Bu sistem ihtiyaç duyulan alana g
Sığınak alanlarına temiz hava akışını sağlayan sistem
Alanın ihtiyacına göre boyutlarında farlılık göstere bilir. Kanal tipi filtreler kullanım yerine göre farklılık gösterebilir.
İçerisinde kullanılan hava filtrelerin özellikleri ise şöyledir:
Torba Filtre

Kompak Filtre

Kaset Filtre

Silindir Filtre

Üzerinde bulunan bay-pas damperi kimyasal, biyolojik, radyoaktif olaylar dışında kapalı tutularak filtrelerin kullanımını engelleyerek daha uzun ömürlü kullanılması sağlanabilir.
Sığınak fanın da ise genelde kaset tipi filtreler kullanılır.
G-4 Toz Filtre
İlk kadem filtrasoyunu görevini üstlenen g-4 filtre dir. Kaba parçaların sisteme girmeden filtrelenmesini sağlar. Tel ve elyaf ile imal edilir.

Karbon Filtre
İkinci kademe filtrasyonu görevini karbon filtre ile sağlanır. Aktif karbon kömür, odun ve hindistan cevizi kabuğu gibi malzemelerin çeşitli işlemlerde geçirilerek elde ediliyor. Birçok alanda hava, gaz, su gibi alanlarda flitrasyon konularda yüksek verimlik sağlıyor. Mikro gözenekleri sayesinde içinden geçen tehlikeli kimyasal gazları yakalayarak havayı temizler.

Farklı formlarda üretiliyor. aktif karbon tozu, aktif karbon granül, aktif karbon topakları

Sığınak havalandırma sisteminde ise en çok kullanılan aktif karbon tozuna batırılmış, emdirilmiş sentetik elyaf şeklidir.
